2007: St. Jean-Pied-de-Port - Santiago de Compostela: week 4

02-02-2014

23 April 24 April 25 April 26 April 27 April 28 April 29 April
Maandag 23 April (-> Sahagun)
Na een mooie tocht langs allerlei dorpjes zijn we nu in Sahagun en hebben net op een terrasje een biertje gedronken. Alles gaat goed, we lopen in een groep mee. In het dorp is alles dicht, er is een of andere feestdag maar hebben geen idee welk feest gevierd wordt. De slaapplaats is een oude kerk met oude bedden en douches waarvan er een niet werkt, een tweede geen slang heeft en bij de derde ligt nog een oude onderbroek. Er moet nog een mooiere auberge zijn maar die kunnen we niet vinden. Je kunt niet alles hebben zeg ik maar.
Het is heet, we lopen op een plein waarvan we naam niet zo gauw kunnen vinden. Soms hebben we geen zin om met het mooie weer in een donkere ruimte te gaan computeren. 
Het lopen gaat goed, nog steeds geen blaren dankzij de goede schoenen. Met het warme weer is mijn blauwe truitje steeds doornat van de transpiratie.
Gisteren hadden we onderweg zo'n 11-12 km een weg met allemaal keien en stapeltjes keien. Ik was het na al die keien zat en wilde net een stapel omverschoppen toen Gerda opmerkte "wat zijn die stenen mooi gestapeld".
Gerda denkt dat we over zo'n twee en een halve week in Santiago de Compostela zullen aankomen.


Dinsdag 24 April (-> El Burgo Ranero)
Elise, de Belgische dame die met haar Franse vriendin zo'n beetje met ons optrekt, heeft last van haar enkel gekregen en heeft een dikke voet. Met de trein is ze de groep naar El Burgo Ranero gevolgd en denkt er over om te stoppen. Vanavond kookt ze, tenslotte heeft ze vandaag niet gelopen.


Woensdag 25 April (-> Mansilla de las Mulas)
Gerda stuurt de volgende e-mail naar Dick:
Hi lieve luitjes
Opnieuw.  2e keer vandaag ´n kort bericht nu en vlug verzenden
Hier alles goed, geen blaren of blessures, dankzij de goede schoenen. Vandaag veel regen
maar we hebben prachtig weer gehad. de kuiten worden aardig bruin. We zijn in Mansilla de les Mulas 20 km voor León en we lopen nog steeds zo´n 20 km per dag
Jan als jij mails van Dick ontvangt wil je die dan aan de andere door sturen,
Gr, Gerda
Ook ik stuur een e-mail:
"Hallo, het gaat hier allemaal prima, hoewel je elke dag iets anders meemaakt. Deze keer ,regen, de hele dag. Na 19 k.m. hielden we het voor gezien. Er zijn hier heel veel mannen die lopen, Dick ga maar vast oefenen maar koop wel de maindel schoenen, die zijn fantasties.Morgen gaan we naar Leon wat een mooie stad moet zijn. Nu maar eerst naar de bank, geld halen en dan koken we hier vanavond. Onze kamferspiritus is op daar deden we aldoor onze voeten mee, op advies van Ien Dekker. Bij de apothekers gevraagd, niet bekend. In bed voel je elke dag iets anders pijn doen, knie, hiel e.c. Gelukkig houdt alles nog. Wat zal ik blij zijn als die rugzak een tweede huid is geworden, ik vind die zak nog altijd zwaar.Dick eerst nog Koninginnedag vieren en dan op naar Italië.Vergeet je onze tas niet.Liefs Hennes."

(Elise heeft gekookt in het lemen huis)


Zitten voor een lemen huis in El Burgo Ramero

Donderdag 26 April (-> Leon)
Gerda heeft gisteren een e-mail verstuurd (zie boven) en voor vandaag een bericht voorgeschreven maar kwam niet aan de beurt om het als e-mail te versturen. 
Het is nat en druk, slapen met 66 man en iedereen wil dan internetten. We lopen langs de rijksweg in onze regencape en zijn op weg naar León, nog zo'n 19 km te gaan.

Er lopen veel mannen mee uit diverse landen, echter weinig Nederlanders. De Belgische is met de nachttrein naar huis, haar Franse vriendin, een type die we al een keer kwijt zijn geraakt wat het nodige oponthoud heeft gekost, loopt met haar man verder.
De rugzak is nog steeds geen tweede huid en blijft wat pijnlijk. Gisteren waren we om ca half een in Mansilla de les Mulas, een dorpje met helemaal niks, alles gesloten, gewoon niks aan. Echter, alles gaat prima.

's Avonds ontmoet ik twee Nederlandse dames. Een van de dames woont in Rijswijk langs de Vliet en de schoonmoeder van haar dochter woont in Schipluiden.

Elise, de Belgische met de zere voet en enkel is met de trein naar huis gegaan, haar man gaat echter door.


Vrijdag 27 April (-> Villar de Mazarife)
Vandaag hebben we de volgende e-mail verstuurd:
"
Lieve Dick, wij zijn gisterenavond naar de vespers geweest met nonnetjes, ze zongen mooi maar het is ook aandoenlijk, toch niet van deze tijd. De stad Leon bekeken met weer een prachtige kathedraal. Buiten waren kloostergangen, heel mooi, maar battery van fototoestel op.Toen om 22.00 uur de zegen halen met ongeveer 30 mensen, weer bij de nonnen.De volgende dag ,nu dus, door de stad gelopen om er weer uit te komen, dat is nooit leuk. Eerst de oude binnenstad, dan de rommelwijk, en daarna industrie brrr. Ik was snel moe,doorzetten hé, tegen 10.00 (we liepen om 7.45 uur buiten) een café en wie zaten weer binnen? Julliette en Rocher. Julliette riep weer ,een kopie, omdat we vaak het zelfde plekje kiezen. Na de koffie ging het lopen iets beter, je moest langs snelwegen en toen gelukkig weer een mooi weggetje met tijm, blauwe druifjes wilde lavendel en brem. De weg was wat klimmen, vind ik fijn, dan hangt die rugzak anders. Zo zijn we nu in een dorpje wat niet op jouw lijst staat. Villar de Mazarife dit ligt 20 k.m. voorbij Leon. Hier is een kok die voor vanavond paella maakt, maar hij is ook masseur! De paella is niet met vis, dat eet je bij de kust, niet met konijn, dat is alleen op zondag, maar met allerlei groentes. We zullen zien. Morgenochtend kan je ook ontbijten ( doen we zelf) krijgen we spijt van zegt de eigenaar, alles kost natuurlijk geld! Toen ik even op bed lag bedacht ik dat we maar weer eens een nachtje ergens langer moeten blijven b.v.Astorga, raken een beetje uitgeput, maar niet mager.Wel zou het fijn zijn als het mooi weer werd. Lieve schat, jij vertrekt bijna, veel plezier, groeten en kus van ons twee. Hennes"

O ja, Julliette is de Française en Rocher de man van Elise die met een zere knie de trein naar huis heeft genomen.
Vandaag hebben we een iets andere route genomen, wat zuidelijker, vandaar dat de plaatsnaam niet op de afstandstabel voorkomt.


Zaterdag 28 April (-> Hospital de Orbigo)
Vandaag aangekomen in Hospital de Orbigo. We waren 20 minuten te ver doorgelopen maar besloten terug te keren en in de plaats te blijven. We moeten toch rustig aan doen.


Zondag 29 April (-> Astorga)
Na de tocht naar Astorga (zie kaart Spanje-west) zijn we, door de gietregen, bij een Italiaan lasagne en tiramesu gaan eten en waanden wij ons even in Italië. Het was een mooie tocht met eindelijk weer natuur en hebben ook weer een beetje moeten klimmen. Het regent nu in Astorga.Naar volgende pagina