2011: Vézelay - Limoges, week 1

22-05-2015

  17 mei 18 mei 19 mei 20 mei 21 mei 22 mei  
Di 17 mei Op weg naar Vézelay


Vézelay (Foto Wikipedia, zie Wikipedia)
Om 05:00 gaat de wekker, de dag van vertrek is aangebroken. De rugzak is gepakt en gewogen, 7 kilo, valt niet tegen. De afspraak is dat we Gerda even voor zessen ophalen en we de trein van kwart over zes naar Rotterdam nemen om ruim op tijd te zijn voor de Thalys van 06:57 naar Parijs.
Alles gaat voorspoedig totdat Gerda, gelukkig nog net op tijd tot de ontdekking komt dat haar stokken nog in de auto liggen!
Het avontuur kan begonnen.

Verstuur om 14:30 een sms: "Gaat als een speer, zitten in Auxerre".

Vézelay heeft geen station maar onderweg zien we wel steeds borden waarop Vézelay wordt aangegeven.

In Sermizelles, een plaatsje zo'n 10 km voor Vézelay, stapt een Duitser uit die ook naar Vézelay moet en we besluiten eveneens maar uit te stappen. De Duitser neemt meteen een taxi maar wij, onder het mom van dat doen we wel even, gaan lopend naar Vézelay. Dat viel dus tegen, je moest omhoog, het water droop van ons hoofd. Onderweg valt ineens een glas uit mijn zonnebril, blijkt een scheurtje te hebben.

De slaapplaats, een jeugdherberg, was in Nederland reeds gereserveerd en betaald. Het opgestuurde tientje blijkt nog keurig ingeplakt te zijn maar er moet nog wel een tientje bijbetaald worden.
Het heeft een hele grote keuken maar er is geen hap te eten. Om wat te eten en een glaasje wijn te kunnen drinken besluiten we naar Vézelay te lopen, we zijn tenslotte weer heerlijk opgefrist na de douche.
Het lopen gaat goed maar we moeten nog wel aan alles wennen.
Wo 18 mei
Na een vroeg ontbijt wordt eerst het stadje bezichtigd. Vézelay is een mooi plaatsje en bezit een prachtige kathedraal. Met een kop koffie achter de kiezen beginnen we aan de eigelijke trektocht.
Onderweg komen we soms de Duitser van het station tegen die van plan is vandaag 23 km te lopen.
Na een mooie tocht, het is prachtig weer maar te heet om te lopen, komen we bij onze slaapplaatsen aan, een boerderij in Bazoches, een klein plaatsje aan de D958.
De bedden blijken nog niet opgemaakt te zijn. Het is ook eigenlijk niet te bedoeling dat we hier zouden slapen. Maar na enig aandringen en van "dat doen we zelf wel even", mogen we toch blijven.
Ook hier geen eten. Gebeld naar een restaurant met een winkeltje maar deze blijkt 's woensdags gesloten te zijn. Een medegast, een Duitser, vertelt dat hij daar echter had afgesproken. Als we met z'n drieen bij het restaurant voor de deur staan, krijgen we uiteindelijk eten in doosjes mee dat we maar In de tuin van de boerderij zijn gaan opeten.
Do 19 mei
Vandaag voor het eerst lekker gelopen. De rugzak zit goed. De eerste dagen had ik het idee dat ik de grond werd ingetrokken! Met mooi weer bereiken we Corbigny, een dorpje ca 36 km vanaf Vézelay.
Vr 20 mei
Vannacht hebben we een kamertje in het gemeentehuis van St.Réverien. Ook de Rolf de Duitser heeft hier een kamertje maar wel aan de heel andere kant. Het ziet er schoon uit en er is een keukentje waar we zelf wat kunnen koken. En dat voor € 10 pp.
Za 21 mei
Zijn nu, na 19 km lopen in Premery en zitten met z'n drieen op een camping municipale aan een glaasje wijn. De derde is Rolf, de Duitser die we bij het uitstappen van de trein hebben ontmoet en voor een deel dezelfde route loopt. Er is wel een hotel maar € 75 is toch wel wat te duur. In een cafeetje verder gevraagd en daar verwijzen ze naar deze camping en nu slapen we vannacht, met z'n drieen in een camper. Eigenlijk wilde men dat we camper voor minimaal twee nachten zouden huren maar toen we vertelden dat we de Camino lopen en lid zijn van die organisatie verviel die voorwaarde. Rolf heeft veel gelopen maar wil per dag niet al te veel lopen. Zelf zijn we steeds omstreeks 13:00 uur klaar met lopen.
Het lopen gaat goed, het is nog steeds prachtig weer, wel bewolkt en warm, de druppeltjes lopen over je ogen en vaak moeten we over de weg lopen. Alleen in bed en bij het opstaan voelen we de knieën, gelukkig niet tijdens het lopen.
Morgen wordt het een zware dag, zo'n 28 km naar Nevers.
Zo 22 mei
Het hotel in Guérigny waar we vannacht zouden slapen blijkt gesloten te zijn. De plaats is redelijk groot en heeft een markthal waar vandaag veel mensen allerlei spelletjes doen, bingo, kaartspelletjes e.d.. Daar horen we dan ook dat het hotel eigenlijk failliet is.
Al zoekend naar een plaats om wat te eten blijkt alleen een Turk open te zijn. Er is wel een hotel waar de tafels worden gedekt maar die gaat vandaag niet meer open. Na een kop koffie bij de Turk wordt een taxi besteld om dan maar in Nevers wat te eten en een slaapplaats te zoeken.


Nevers. Foto franceguide.com/nl

Nevers is een leuke, grote stad aan de Loire met prachtige kerken en een kathedraal.
Voor de nacht laten we zich inschrijven in de Pellery, een groot, oud klooster met heel veel kamertjes van de nonnen van vroeger, idioot duur voor wat je krijgt. In dit klooster St.-Gildard van de Zusters van Nevers ligt het stoffelijk overschot van de Heilige Bernadette Soubirous opgebaard in een glazen kist. Na de verschijningen in Lourdes trok ze zich terug in Nevers en wilde zich ten volle geven aan de verzorging van de zieken, maar stierf zelf op zeer jonge leeftijd.
Tientallen jaren later werd haar lichaam opgegraven en bleek dit nog intact te zijn. Deze relikwieën zorgden ervoor dat bussen vol toeristen het klooster komen bezoeken. (Bron:
franceguide.com/nl)
Je hoort dan ook zingen, er wordt gebeden en de souvenierswinkel heeft genoeg klandizie. Een beeldje voor Maartje vindt ik te duur, een kaarsje kan er wel af.
we zijn op weg naar Mars s'-Allier, hebben steeds prachtig weer en ook steeds een kletsnatte rug. Maar wat een uitgestorven dorpen allemaal, er is helemaal niets, hier en daar een boerderij en alles is gesloten.