Korte geschiedenis van "Geels Distilleerderij"

In 1887 richt Cornelis Johannes Geels in Alkmaar de firma C.J. Geels op. De werkzaamheden bestaan uit "...het importeren van wijnen en cognac en het versnijden en vermengen van gedistilleerd tot de vervaardiging van verschillende dranken"

De distilleerderij werkt onder de naam "De Korenschoof", de Likeurstokerij en Bitterfabriek onder de naam "De Vliegenier". 

Zijn zoon Dirk, geboren 14 april 1882, is 21 jaar wanneer deze de leiding over het bedrijf van zijn vader Cornelis Johannes krijgt. Handelende onder de firma C.J. Geels te Alkmaar dient hij 19 Maart 1931 in Hilversum een verzoek in tot
"het oprichten van een bergplaats van gedistilleerd en het plaatsen van drie electromotoren van resp. 1/3, 1/3 en 1/4 pk, gemonteerd op respectievelijk 1 capsuleermachine, 1 spoelmachine en 1 etikettengommeermachine, een en ander in het perceel Heerenstraat 28b alhier, kadastraal bekend sectie G, no. 9436".

24 April 1931 wordt de gevraagde vergunning verleend.
Deze distilleerderij werkt onder de naam "Geels Distilleerderij De Krekel". 

April 1945 draagt Dirk Geels het bedrijf in Alkmaar over aan zijn oudste zoon Cornelis Johannes en het bedrijf in Hilversum aan zijn zoon Franciscus Cornelis.


In de nagelaten documenten van mijn moeder, Mevr. J.L. Geels-Hendriks, vond ik het, door haar opgeschreven overzicht over de geschiedenis van Geels Distilleerderij:

"De oprichter van de distilleerderij Geels was de heer C.J. Geels (ca 1847-1905). Hij trouwt op 28-10-1877 te Alkmaar met Helena Maria Plas, de dochter van schilder en kunstenaar Pieter Plas en zijn vrouw Catharina Alida ten Berge. Augustus 1887 richt hij het bedrijf op.

Uit dit huwelijk kwamen 3 zonen en 3 dochters voort. Na het overlijden van C.J. Geels zette de oudste zoon Cor de zaken voort doch dat ging niet goed, hij was te weinig zakenman.

De tweede zoon Johan ging naar het buitenland. Toen moest de derde zoon Dirk op 16 á 17 jarige leeftijd de zaken voortzetten omdat zijn moeder toch afhankelijk was van het bedrijf(je).

D. Geels bleek een goed zakenman. Toen de zaken goed gingen vonden de familieleden van D. Geels dat ze ook rechten hadden op het bedrijf. Daar zijn dan in de familie moeilijkheden over ontstaan wat wel meer in families voorkomt, maar is na lange tijd toch bijgelegd.

In 1926 werd in Hilversum een tweede distilleerderij begonnen onder de naam "Geels Distilleerderij De Krekel". Daar kwam de tweede zoon F.C. Geels in te werken met succes.

Na overlijden van F.C. Geels in 1968  werd het bedrijf overgedaan aan Geels Distilleerderij Alkmaar.

Kort daarop in 1973 trok C.J. Geels sr. zich terug uit de zaken en moest C.J. Geels jr. de zaken voortzetten. Jammer genoeg had deze weinig interesse in het bedrijf, ook de boekhouder, de heer K. de Beuker, kon het niet aan. Daar wil ik verder niet over schrijven.

Na een wel of niet aangestoken brand was er van Geels dus niets meer over."

Enige mijlpalen van het bedrijf.

Hieronder wordt een aantal mijlpalen in het bestaan van Geels Distilleerderijen gegeven.

Augustus 1887 Cornelis Johannes Geels (ca 1847-1905) begint in Alkmaar aan de Payglop 16 een bedrijf in brandstoffen en gedestilleerd. In die tijd vond men de combinatie niet zo vreemd, het gebeurde ook wel in andere beroepen.

 

31 januari 1901 Burgemeester en Wethouders der gemeente Hilversum besluiten "Aan J.P. Kuijen en zijne rechtverkrijgenden vergunning te verlenen tot het oprichten van een distilleerderij en likeurstokerij in perceel no. 42 aan de Emmastraat, kad. bekend Sectie  no. 4148 ...". 

 

31 december 1901 J.P. Kuijen vraagt vergunning aan "tot oprichting van eene distilleerderij en likeurstokerij in het perceel gelegen aan de Koningsstraat no. 5a, kadastraal bekend sectie ? no. 2792".

 

30 januari 1902 Burgemeester en Wethouders der gemeente Hilversum besluiten op 30 januari 1902 de gevraagde vergunning te verlenen onder de voorwaarde dat de inrichting voltooid en in werking gebracht moet zijn voor 1 juli 1902.

 

1 mei 1905 Na het overlijden van de grondlegger Cornelis in 1905 zet de oudste zoon Cor het bedrijf van zijn vader voort maar dat ging niet echt goed, te weinig zakenman. De tweede zoon Johan vertrok naar het buitenland. Dirk, hij is dan 23 jaar, zet het bedrijf van zijn vader voort en begint een distilleerderij, een likeurstokerij en een bitterfabriek.
 
1 februari 1926 Volgens akte d.d. 1 februari 1926 koopt Dirk Geels voor een bedrag, groot 5.748,67 gulden, de inventaris en alle drank van Maximilian Jepkens en Theo Kok, handelend onder de firma Th. Max & Co, beiden woonachtend te Hilversum. Deze firma was een cognac- en wijnhandel, likeurstokerij en limonadefabriek te Hilversum, opgericht 1877 (zie folder). Zoon F.C. Geels start  hier zijn werkzaamheden.

 

4 maart 1926 Als lid van de r.k. Staatspartij wordt Dirk gekozen in de gemeenteraad van Alkmaar.

 

6 september 1927 Dirk wordt niet herkozen.

 

22 augustus 1928 Aankoop recepten van Dr. Henry J. Gazan, Chimiste, Bruxelle - Rotterdam.

 

19 Maart 1931 Dirk Geels, handelend onder de firma C.J. Geels te Alkmaar, dient een verzoek in tot "het oprichten van een bergplaats van gedistilleerd en het plaatsen van drie electromotoren van resp. 1/3, 1/3 en 1/4 pk, gemonteerd op respectievelijk 1 capsuleermachine, 1 spoelmachine en 1 etikettengommeermachine, een en ander in het perceel Heerenstraat 28b alhier, kadastraal bekend sectie G, no. 9436".

 

24 april 1931 Burgemeester en Wethouders der gemeente Hilversum besluiten
"Aan D.J. Geels, handelende onder de firma C.J. Geels, voornoemd en zijne rechtverkrijgenden de gevraagde vegunning te verlenen, overeenkomstig de aan dit besluit gehechte beschrijvingen en tekening(en);".

 

1 april 1943 De onderneming wordt omgezet in een commanditaire vennootschap onder firma C.J. Geels met de op 22 juni 1906 geboren zoon als beherend vennoot.

 

24 oktober 1944 Brief van F.C. Geels aan zijn vader n.a.v. meegemaakte oorlogshandelingen (zie brief).

 

06 april 1945 "Brief van D. Geels inzake zijne overdracht van zaken en de ontstane verhoudingen tot en van C.J. en F.C. Geels", een 14 pagina's groot document met aan het slot een verantwoording van Dirk Geels.

 

?? Dirk Geels draagt het bedrijf over aan zijn zonen Cor en Frans.

 

2 september 1952 Dirk Geels overlijdt en wordt in Alkmaar begraven.

 

5 februari 1968 Overlijden van F.C. Geels. Zijn zoon A.H.M. Geels zet het bedrijf voort. Nog datzelfde jaar wordt het bedrijf overgedaan aan Geels Distilleerderij Alkmaar.

 

30 december 1968 De commanditaire vennootschap wordt ontbonden en als eenszaak voortgezet met C.J. Geels sr. als commissaris van de BV.

 

1 januari 1973 C.J. Geels sr. trekt zich terug uit het bedrijf, zijn zoon C.J. Geels jr. zet het bedrijf voort.

 

3 oktober 1974 Tijdens zijn reis en verblijf in Frankrijk wordt het bedrijf, gevestigd aan de Baangracht 7 t/m 13 te Alkmaar door brand verwoest. De Alkmaarse krant kopt: "Brand bij Geels aangestoken?" 
Dit is tevens het einde van Geels Distilleerderijen.

 

31 juli 1976 De Alkmaarse krant schrijft: "Gilde der Alkmaarse distillateurs na eeuwen uitgestorven. Op 1 oktober 1976 is ook de nazaat van ''De Korenschoof", ''De Krekel" voltooid verleden tijd".

 

De vroegere vijf pakhuizen aan de Baangracht, oorspronkelijk stammend uit 1850, worden verbouwd tot 34 huurflats voor alleenstaanden met onder de flats een restaurant met bar.