2008: Le Puy-en-Velay - Cahors, week 2 02-02-2014
2 Juni 3 Juni 4 Juni 5 Juni 6 Juni 7 Juni 8 Juni
Maandag 2 juni
's Ochtends stuur ik een sms-je naar onze jarige vriend Bob en mijn zwager Ben. Helaas, geen bereik, jammer.

Om half elf zijn we in Clauze en heb ik mijn sokken in een waterbak gewassen. We trekken verder naar Falzet dat op 1134 m ligt en kopen daar een kaasje waarbij de boerin trots zegt "Zelf gemaakt!".

Voor vanavond hebben we een slaapplaats gevonden in Le Sauvage en drinken een wijntje op de jarigen. Voor de volgende dag hadden we al twee botertjes ingepakt maar Gerda vond er nog twee in de koelkast en dacht, die nemen we ook mee. Tot er een Fransman vroeg, "Gebruikt u ze alle twee?". Bleek dat hij ze even koel had weggelegd.

Vandaag heerlijk gelopen en was het tot 3 uur droog.


Even m'n sokken wassen.

Dinsdag 3 juni
Vandaag op weg naar St-Alban-sur-Limagnole. Ger en ik hebben afgelopen nacht in een mooie maar niet luxe auberge van de Tempeliers geslapen. De open haard was daar aan en we konden al onze natte spullen lekker laten drogen.

Toen we op weg gingen dachten we even dat het zou gaan regenen maar gelukkig waaide alles over. Wel is het nog geheel bewolkt. 
Het lopen gaat prima maar het blijft zwaar, we lopen over allerlei paden berg op, berg af met overal stromen water waar we af en toe overheen moeten springen. De natuur is erg mooi, overal bloeiende brem en prachtige bloemen. De mensen zijn er aardig en vriendelijk. 
Er zijn maar weinig mensen die naar Santiago lopen, het merendeel doet een stuk als ontspanning om in een ander jaar de tocht te vervolgen. 


Moeten we daar overheen?

Woensdag 4 juni
Stuur half zeven een SMS bericht: "Hebben een prachtige tocht gelopen. Zijn nu op een boerderij."

Gerda wilde vandaag in Aumont-Aubrac geld trekken maar haar pasje werd geweigerd. Ook de credit card werd geweigerd.

Donderdag 5 juni
Later op de avond stuur ik Dick een e-mailtje: mijn mobiel is geblokkeerd, en of hij de PUK-code wil opzoeken en dit mij wil toesturen. De mobiel van Ger kunnen we niet gebruiken, de batterij is leeg en de oplader ligt thuis.

Vanavond slapen we in Hotel Restaurant La Domerie in Aubrac. Op de foto is de toren te zien waar we die avond in geslapen hebben.


Aubrac

Vrijdag 6 juni
's Ochtends vertrekken we uit het hotel en hebben reeds een slaapplaats voor de komende nacht geboekt. Onderweg blijken we ergens een verkeerde afslag te hebben genomen want na een zware tocht komen we tot onze verrassing weer in de plaats van vertrek aan!
Terwijl we het hotel binnenkomen krijg ik de telefoon aangereikt, het is Dick. Ook de fax met de PUK-code is binnen.

Gevloerd na de zware maar verkeerde route zijn we maar met een taxi naar de reeds besproken slaapplaats in Saint-Come-d'Olt, het geplande einddoel van deze dag, gegaan. 

's Avonds stuur ik een SMS-je, "hij doet het" , en vlak daarna daarna bel ik Dick en kunnen we weer bijpraten (opname 2008-06-06)


Even de bloemen van dichtbij bekijken.


Houdt Gerda de schoenen droog?
Zaterdag 7 juni
Vanochtend vroeg bel ik Dick, hij is jarig, maar zijn mobiel staat nog uit. Dan maar mijn felicitaties per voicemail toezingen.

Vandaag ging de tocht langs de rivier de Lot en zijn we nu in Estaing als ik bel. De tocht begint wel wat te lijken op die van vorig jaar want vannacht sliepen we in een gîte van een wat humeurige pater waar alleen een donatie gevraagd werd voor de overnachting. Ook konden we als we wilden naar de kerk. 

Alles gaat beter en we beginnen er een beetje in te komen, de natuur is prachtig, het is wel bewolkt maar geen regen en af en toe wat zon.


Hoogwater in de Lot

Onderweg naar Estaing
Zondag 8 juni
"Ik moet even naar buiten lopen" zeg ik zachtjes als Dick 's avonds belt. Na een pittige tocht van zo'n 20 km zijn we nu in Espeyrac, een gemeente in het Franse departement Aveyron (regio Midi-Pyrénées) met ca 243 inwoners (1999, Wikipedia)). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Rodez. Het vormt de laatste etappe voor Conques op de bedevaartweg naar Santiago de Compostela (via Le Puy-en-Velay , de via podiensis).

Wat het extra lastig maakte vandaag is dat in dit gebied meerdere wandelroutes zijn uitgezet, allemaal met hun eigen signalering. Soms is een stuk van de ene route opgenomen in een andere route en zijn de routeaanwijzingen verspreid geplaatst. Dit maakt het lastig zoeken naar de routemerken van onze eigen route. Als je niet goed oplet volg je zo een verkeerde route. 
De natuur is wat minder mooi dan de afgelopen dagen. Maar nog steeds word je hebberig van alle bloemensoorten die je onderweg ziet. Het weer zit nog steeds niet mee, het is weliswaar niet koud maar de hele dag wel bewolkt en geen zon te bekennen.

Het restaurant waar we wilden eten biedt plaats aan maximaal 25 personen maar was reeds volgeboekt. Van de groep Canadezen die we de vorige dagen hebben ontmoet krijgen we wat brood en met de salami die we zelf nog hebben moeten we het voor vanavond maar doen. In Spanje vorig jaar was het wat makkelijker, er waren altijd wel wat winkeltjes open om etenswaren te kopen. Daarbij komt dat het vandaag zondag is en de meeste winkeltjes gesloten zijn.

Voor vanavond twee slaapplaatsen kunnen krijgen, we slapen in de eetkamer op twee matrassen op de grond. Tijdens het gesprek komt nog een pelgromganger vragen om een slaapplek maar de gîte zit vol en hij moet maar ergens anders onderdak zien te vinden. Aangeraden wordt dan ook om voor de volgende dag vast een slaapplaats te reserveren. Dat is ook gelukt, voor morgen hebben we twee slaapplaatsen bij paters.

De vermoeidheid begint nu wel toe te slaan, ik slaap later in, ben vroeg wakker en de benen beginnen als lood te voelen. Het is klimmen, klimmen, je wilt het niet weten. Of je moet een water kruisen hangend aan bomen of je moet onder prikkeldraad doorkruipen. Ik ben te oud voor die rotzooi, maar je krijgt er wel dikke kuiten van.
Ik denk erover de slaapzak terug te sturen, scheelt weer een kilo of zo. Aan de andere kant, je kan nooit weten of ie nog een keer nodig is.

Ik informeer naar de musical van Babet. Dick gaat daar vanavond heen, hij moet haar een dikke kus geven.