De Terral bracht Extreme hitte in Malaga in de zomer van 2003 (Bron: Sur 25 juli 2003, foto Peter van der Linden, Malaga)
Exteme hitte in malaga in de zomer van 2003
Het noordwesten van Spanje, met een zeeklimaat, is het natste gebied met in San Sebastiaan zo'n 300 mm zomerregen. Hier is het weer wisselvalliger en kan het weken van slag zijn. Het is er wel warmer dan in ons land, maar pas landinwaarts worden de verschillen groot. Zo loopt de middagtemperatuur op van ongeveer 22 graden aan de noordkust tot 32 in het hoog gelegen Madrid en 36 graden in Cordoba. De extremen liggen hier ruim boven de 40 graden; voor Cordoba is het record 47,4 graden op 7 augustus 1976. Zelfs in het noordelijke Bilbao kan het ruim 40 graden worden. De hoogste temperatuur ooit in Spanje en Europa is 47,8 graden op 29 juli 1976 in Murcia.

Het binnenland kent echter minder warme nachten. Terwijl het aan zee soms de hele nacht 30 graden blijft zijn landinwaarts minima onder de 10 graden mogelijk. Hoog in de bergen kan het 's nachts ronduit koud zijn, nadat het overdag met de zon erbij heel warm was. Veel plaatsen zien de zon in de zomer maandelijks zo'n 300 tot 370 uur schijnen tegen circa 200 uur in de zonnigste zomermaand bij ons. Het zonnigste gebied en ongeveer het zonnigste van Europa is de Golf van Cadiz waar jaarlijks ruim 3000 uren zon worden geregistreerd. De noordkust is met 1700 uur zon minder zonnig.

Hier kan het ook flink waaien maar dat geldt ook voor de andere kusten met dat verschil dat de verkoelende wind daar welkom is. De "zeewind" kan echter ook heet zijn wanneer deze uit het zuiden waait met stoffige lucht uit centraal Afrika, de sirocco. Verder zijn er lokale winden zoals de Datoo (west), Levantor (oost), Elisos, (noordoost) en de Terral. Dat is een variant van de föhn maar komt niet uit het zuiden zoals meestal in de Alpen maar uit het noorden vanuit de berg in het binnenland. De Terral is bekend in het gebied van Malaga waar het dan extreem warm wordt. De lucht verliest bergafwaarts veel vocht. Zo kan ook vanuit het noorden met een in de loop van de dag toenemende wind droge hete lucht tot het zuiden doordringen. Aan de kust blijft de wind uit zee waaien en is het minder warm.

Met dank aan Jan Visser en Jorge Sereno