2007: St. Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela 02-02-2014
Hennes gereed voor Santiago
Sinterklaas 2006: Hennes startklaar voor de pelgrimstocht.

Hennes en Gerda op weg voor hun zoveelste trainingstocht.

Op het plein voor de kathedraal in Santiago de Compostela.
Horend over allerlei mooie ervaringen van mensen die de Camino de Santiago of een gedeelte daarvan hadden gelopen, ben ik met mijn vriendin en loopmaatje Gerda van Geenen gaan peinzen of we de route ook zouden gaan lopen. Na de nodige bedenkingen wel/niet de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te lopen en een beetje onder druk gezet door kleinzoon Sjors met zijn Sinterklaassurprise hakken we de knoop door en kiezen St. Jean-Pied-de-Port als vertrekpunt.

Na vele trainingstochten door het Westland, op het laatst met volle bepakking van 10 kg, vertrekken wij maandag 2 april 2007 per trein vanuit Delft naar St. Jean-Pied-de-Port, Zuid Frankrijk, voor onze ca 750 km lange pelgrimstocht. Met een gemiddelde van iets meer dan 20 km per dag, inclusief rustdag(en), zijn we 22 april reeds halverwege. Onze uiteindelijke daggemiddelde is daarna iets teruggelopen maar is nog steeds een respectabele 19 km per dag.

Dick vertrekt 2 mei met de auto om ons in Santiago de Compostela op te halen. Na een tocht langs vrienden en zijn broer in Frankrijk en een bezoek aan de jongste dochter in Italië komt hij vrijdag 11 mei aan het eind van de middag in Predouzo aan. In het café - waar anders - zit ik met Urzula en de "Viking", twee mede pelgrimgangers, nog na te praten over het wandelen van vandaag als Dick binnenkomt. 

Na 6 weken lopen door het mooie Spaanse land lopen wij zaterdag 12 Mei even na eenen Santiago de Compostela binnen, krijgen onze laatste stempel en nemen de oorkonde in ontvangst.

Zondag 13 Mei gaan we met ons drieen om 12:00 uur naar de pelgrimsmis in de kathedraal en na een laatste rondgang door het oude gedeelte vertrekken we om ca half vier met de auto naar huis. Na overnachtingen in Spanje en Frankrijk zijn wij dinsdag 15 mei om 21:00 uur weer thuis. 

Tijdens de tocht heb ik ca 500 foto's geschoten, Gerda ca 400.

   

De pelgrimspas


De oorkonde